Ontwikkelingen rondom Uber december – januari

UberPOP verboden in Nederland

Afgelopen weken is er veel te doen geweest omtrent de taxidienst van Uber. De particulieren dienst UberPOP blijft in Nederland namelijk verboden. Hoewel Uber tegen deze uitspraak in beroep ging, heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven hier een stokje voor gestoken. De hoofdreden waarom de dienst UberPOP verboden blijft, heeft alles te maken met het feit dat iedereen zich kan aanmelden als taxichauffeur. De chauffeurs hebben geen licentie en maken zich daarom volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven schuldig aan illegaal taxivervoer.UberPOP chauffeurs die werkzaam waren in Amsterdam, hebben een boete van 1.500 euro gekregen. Bovendien is hen een dwangsom opgelegd van 10.000 euro mochten ze opnieuw in de overtreding gaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft ook Uber zelf een dwangsom van maximaal 100.000 euro opgelegd. Uber lijkt over de gehele wereld onder vuur te liggen. Zo hebben verschillende mensen aangegeven dat Uber de prijzen flink verhoogt tijdens bijzondere dagen, bijvoorbeeld met Oud & Nieuw, als er meer beroep wordt gedaan op UberPOP. In België werden er zelfs taxi’s van Uber in beslag genomen tijdens de jaarwisseling.

Hoe nu verder met Uber?

De grote vraag is nu natuurlijk hoe er verder gegaan moet worden met Uber. Hoewel de rechter heeft bepaald dat het inzetten van particuliere chauffeurs illegaal is, heeft Uber een duidelijk signaal afgegeven. De gerechtelijke uitspraak wordt namelijk door Uber genegeerd. Bovendien heeft Uber besloten om tegen het vonnis van de rechter in beroep te gaan. De directeur van de Nederlandse tak van het bedrijf heeft bovendien aangegeven het hoger beroep met vertrouwen tegemoet te zien. Volgens hem zijn de chauffeurs van UberPOP niet in overtreding, maar is juist de Taxiwet verouderd.De gehele situatie lijkt op Uber geen indruk te maken. Qua geld hoeft het bedrijf zich sowieso geen zorgen te maken. Er is door bedrijven namelijk flink geïnvesteerd in het bedrijf. Zo heeft onder andere Google miljoenen in het bedrijf gestoken. Ook de chauffeurs die werkzaam zijn voor Uber, lijken zich geen zorgen te maken en gaan gewoon verder met hun diensten. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de chauffeurs door Uber zelf schadeloos worden gesteld.

Uber waarborgt de veiligheid van klanten

Toch is er ook positief nieuws te brengen over Uber! Op 2 januari 2015 werd namelijk bekend dat Uber in Chicago en Boston met een checklist komt om de veiligheid van vrouwelijke passagiers meer te waarborgen. Uber neemt deze stap nadat 2 vrouwen aangifte hebben gedaan van verkrachting door een chauffeur. De checklist moet vrouwelijke klanten alert maken op eventuele ongebruikelijkheden. Gebruikers van UberPOP krijgen in de applicatie te zien wie de chauffeur is die hen komt halen en wat zijn kentekenplaat is, met het uitdrukkelijke verzoek dit de bevestigen.  Deze positieve ontwikkeling zal door klanten zeker op prijs worden gesteld.

You may also like...