Inspectie ziet UberPOP als snorders

Uber wil taximarkt nog meer openbreken

Uber heeft deze week een nieuwe dienst gelanceerd: UberPOP. Deze dienst richt zich net als de andere vormen van Uber op het vervoeren van personen. Grote verschil is dat Uber voor UberPOP geen chauffeurs, maar particulieren inzet.

Particulieren als taxichauffeurs

Particulieren kunnen zich opgeven als chauffeurs. Om mee te kunnen doen dien je minimaal 21 jaar oud te zijn. Bovendien moet je een vierdeursauto hebben die niet eerder is gemaakt dan 2005. Volg je de interne training bij Uber en geef je een Verklaring Omtrent het Gedrag af, dan kun jij geld verdienen met je eigen auto.

UberPOP alleen in Amsterdam

UberPOP beperkt zich in Nederland alleen tot Amsterdam. Uber gaat van start met zo’n 20 particuliere chauffeurs. Een woordvoerder heeft aangegeven dat dit er snel meer moeten worden. Om de vraag en aanbod goed op elkaar af te kunnen stemmen kunnen slechts een paar duizend Uber-leden gebruik maken van deze nieuwe dienst.

UberSNORDERS?

Uber heeft zelf toegegeven dat ze met deze dienst niet helemaal voldoen aan de eisen voor vervoer.

“De huidige wetgeving is verouderd”, zegt Niek van Leeuwen, directeur van Uber Nederland. “Gelukkig wordt de wet later dit jaar geëvalueerd en aangepast. Ik verwacht dat er dan ruimte wordt gemaakt voor innovatieve concepten zoals dit.”

Inspectie treedt hard op

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft aangegeven hard op te zullen treden tegen UberPOP. Chauffeurs worden gezien als snorders en zullen ook zo worden aangepakt. Bestuurders lopen het risico een boete te krijgen van maximaal 4.200 euro.

“Gebruik van uberPOP kan leiden tot illegaal taxivervoer”, zegt de inspectie. “Chauffeurs moeten zich houden aan dezelfde regels als reguliere straattaxi’s.

De inspectie is ook van plan om Uber zelf juridisch aan te pakken. Of dat Uber tegen zal houden is nog maar de vraag. Uber is erg kapitaalkrachtig en heeft grote investeerders, zoals Google Ventures, achter zich staan.

Wat vind jij van UberPOP? Laat het weten in de reactie hieronder.

You may also like...